Even voorstellen

Buitenlands vermogen

Inkeerregeling

Spaarrenterichtlijn

Inkeerprocedure

Reacties

Interviews

FOBA

Contact

Spaarrenterichtlijn

Tekstvak:  Financieel OnderzoeksBureau Apeldoorn

Informatie uitwisseling


Welke gegevens?

De financiŽle instellingen van de EU-landen geven door de Europese Spaarrenterichtlijn o.a. de volgende gegevens aan de Nederlandse fiscus door:

 rente die u ontvangt op uw bank-, spaar- en effectenrekening;

 dividenden die u ontvangt van beleggingsinstellingen die meer dan 15% van hun vermogen geÔnvesteerd hebben in schuldvorderingen;

 ontvangen verkoopopbrengsten van aandelen in beleggingsinstellingen die meer dan 15% van hun vermogen geÔnvesteerd hebben in schuldvorderingen.

Europese Spaarrenterichtlijn

De richtlijn heeft vooral betrekking op het uitwisselen van rentegegevens tussen de landen van de EU, maar ook op een aantal andere landen en gebieden. In Nederland is de richtlijn vertaald in de 'Wet op de internationale bijstandsverlening bij de heffing van belastingen'. Banken in een aantal landen wisselen gedurende een overgangsperiode nog geen informatie uit, maar houden in plaats daarvan een bronheffing in over de uitbetaalde rente† (vanaf 1 juli 2011: 35%). Als u niet wilt dat zo'n bank een bronheffing inhoudt, kunt u, afhankelijk van de regeling in het land, toestemming geven voor informatie-uitwisseling of informatie-uitwisseling voorkomen door zelf informatie door te geven.

Welke landen?

De volgende landen heffen bronheffing over uitbetaalde rente: Andorra, Britse Maagdeneilanden, Guernsey, Jersey, Liechtenstein, Luxemburg, het eiland Man, Monaco, Curacao, Oostenrijk, San Marino, de Turks- en Caicoseilanden en Zwitserland.

 

Index

Even voorstellen

Buitenlands vermogen

Inkeerregeling

Spaarrenterichtlijn

Inkeerprocedure

Reacties

Interviews

FOBA

Contact